Nieuws

Leven van een laag inkomen of een uitkering?

Komt je totale gezinsinkomen uit op bijstandsniveau of net erboven? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een aantal voorzieningen en regelingen. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden in jouw situatie. Of zoek contact met iemand die je erbij kan helpen. Hieronder volgt een opsomming van regelingen en voorzieningen voor mensen die rond moeten komen van een laag inkomen of uitkering.

 

Individuele Inkomenstoeslag 
De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag voor mensen die 5 jaar of langer van een laag inkomen moeten leven. Deze toeslag wordt door de gemeente eenmaal per 12 maanden uitgekeerd aan personen die geen uitzicht op werk (hoger inkomen) hebben. Informeer bij je gemeente.

Toeslagenwet
Is je uitkering van UWV lager dan de bijstandsnorm? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden recht hebben op een aanvulling via de Toeslagenwet. Vraag een toeslag aan bij UWV. Meer hierover kun je lezen in het artikel Kan ik een toeslag krijgen van UWV?

Collectieve zorgverzekering minima
Verschillende gemeenten bieden voordelige collectieve zorgverzekeringen en vergoedingen van extra zorgkosten aan voor minima. Informeer bij je gemeente.

Belastingaangifte ziekte(kosten) 
Heb je veel aftrekposten, bijvoorbeeld buitengewone uitgaven voor specifieke zorgkosten, dan kun je niet alleen geld terugkrijgen van de Belastingdienst, maar zorgt het er ook voor dat je verzamelinkomen daalt en je hierdoor weer meer huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag krijgt. Kijk voor meer informatie op www.meerkosten.nl of bel de Belastingdienst: 0800-0543. Meer hierover kun je ook lezen in het artikel Extra uitgaven door ziekte of handicap bijhouden voor belastingaftrek .

Kwijtschelding belastingen en heffingen 
Als je de gemeentelijke belastingen en heffingen niet kunt betalen, kun je vragen om kwijtschelding. De gemeente beoordeelt of je voor kwijtschelding in aanmerking komt.

Bijzondere bijstand
Heb je een laag inkomen en moet je kosten maken die je niet kunt betalen en nergens vergoed krijgt? Dan kun je bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente.

Zorg-, huur-, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget
De huurtoeslag en zorgtoeslag zijn tegemoetkomingen voor huur- en zorgkosten. Heb je voor een of meerdere van je kinderen kinderopvang, dan kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Kindgebonden budget is een compensatie voor de kosten van kinderen voor mensen met een lager inkomen. Aanvragen kan via 0800-0543 of www.toeslagen.nl.

Kindregelingen: Sport, cultuur en studeren
Is er thuis weinig geld om te sporten, muziek te maken, te dansen, schilderen, toneel te spelen of iets anders creatiefs te doen? Kun je de zwemlessen of een fiets om naar school te gaan niet betalen? Kijk op Jeugdfondssportencultuur.nl of op www.leergeld.nl. Of vraag bij je gemeente of er een ‘geld-terug-regeling’ bestaat.

Boodschappen en kleding
Er zijn ongeveer 170 voedselbanken in Nederland die jou mogelijk een handje kunnen helpen. Niets om het lijf? Kijk eens bij een Kledingbank.

Waar heb ik recht op? 
Bereken op de website Berekenuwrecht.nl in een paar stappen op welke bedragen je mogelijk recht hebt. En waar je deze kunt aanvragen. Ook op www.regelhulp.nl vind je alle informatie.

Social Media en contact

Tasveld 10-6
8271 RW IJsselmuiden
038-4538600
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 2021 | Wajong Talenten | Alle rechten voorbehouden.