Nieuws

Het succesverhaal van Benjamin

Graag wil ik deze kans aangrijpen om mij nader aan jullie voor te stellen en mijn succes verhaal te delen, mijn naam is Benjamin van der Leij bijna 52 jaren jong. Geboren in St.Catharines, Canada, al op jonge leeftijd met mijn ouders teruggekeerd naar Nederland. Ik ben de jongste van 6 kinderen. Woon nu in Ter Apel samen met mijn maatje hond Azor.

Ik kan gerust zeggen ik heb een bewogen en moeilijk leven gehad, ik zal jullie de details grotendeels besparen. Het overgrote deel van mijn leven ben ik al psychiatrisch patiënt, in 2007 besloot ik om mijn heil te zoeken in mijn geboorteland mede vanwege dat ik in Nederland geen passende hulp kon vinden, het was de beste stap die ik toen had kunnen nemen. Ik was in staat met de juiste hulp mijn leven op het juiste spoor te zetten, dit resulteerde al snel in het vinden van een baan. Eerst met alleen tijdelijke taken, zoals de census (volkstelling) en als verkiezingsambtenaar. Wat later kreeg ik een parttime functie op het lokale departement die de verkiezingen altijd moest voorbereiden.

Na iets meer dan 9 jaar kreeg ik mede door gezondheidsproblemen in de familie flink last van heimwee. En dus besloot ik terug te keren naar Nederland, tijdelijk bij mijn zus in een caravan, maar al snel vond ik een huisje in Emmer- Compascuum.

Bijna automatisch werd mijn oude Wajong uitkering weer opgestart (ik was op mijn 18e afgekeurd vanwege psychische problemen) en viel ik onder de nieuwe participatie wetgeving, in gesprek met het UWV, werd besloten om een re-integratie traject te starten.

Gezien de laatste jaren in Canada was ik ervan overtuigd dat ik gewoon aan het werk kon, echter moest ik dit ook bewijzen richting het UWV, in ruil voor een re-integratie traject moest ik beloven vrijwilligerswerk te gaan doen. En zo kwam ik al meteen in aanraking met asielzoekers, eerst via ITOM Taal, een soort en met school voor mensen die moesten inburgeren en de Nederlandse taal moesten gaan leren. Beetje jammer maar ik kreeg de taak om de mensen te begeleiden waarvan werd gedacht die halen het nooit. Nadat gesprekken met het UWV en mijn vrijwilligerswerk waren stuk gelopen om mijn functie om te zetten in een vaste baan, ben ik toen gaan werken op het AZC in Ter Apel voor vluchtelingenwerk. Ook hier bleek al snel dat betaald werk er niet in zat. En inmiddels een jaar later kreeg ik van het UWV te horen dat ze mijn re-integratie traject wilden stoppen. Ik was boos, en ben toen in gesprek gegaan met het UWV want zij hadden de belofte gedaan mij aan werk te helpen als ik gehoor zou geven aan alle opdrachten vanuit het re-integratie bureau. Blijkbaar was men geschrokken van mijn vastberadenheid en toen werd ik in contact gebracht met Wajong – talenten en die hadden net op dat moment een vacature bij de IND in Ter Apel.

Op 1 November 2018 ben ik op proef basis begonnen bij de IND voor team DRV2, dit zou voor 2 maanden. Al snel kreeg ik het goede nieuws dat ik zou worden aangenomen op een jaar contract voor 20 uur. En na een jaar werd dit omgezet in een vast contract voor 30 uur. Ik heb veel te danken aan de juiste mensen op de juiste plaats, zoals Wim Finke mijn Jobcoach van Wajong talenten en natuurlijk mijn manager Otto Koetje. Echter ik heb in het leven een belangrijke les geleerd, geloof in jezelf en in je eigen kunnen, ik had al lang kunnen opgeven en een plekje achter de geraniums in kunnen nemen, maar als je dat doet kom je zeker niet ver in het leven!

Benjamin van der Leij

Social Media en contact

Tasveld 10-6
8271 RW IJsselmuiden
038-4538600
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 2021 | Wajong Talenten | Alle rechten voorbehouden.