Nieuws

Bijverdienen met een uitkering?

Ontvang je een arbeidsongeschiktheiduitkering en doe je ook wel eens een (vrijwilligers)klusje? Verdien je wat bij? Wat verstaat UWV onder werk en bijverdienen? En wat moet je doorgeven? 6 belangrijke vragen en antwoorden over bijverdienen naast je Wajong-, WIA- of WAO-uitkering.

 1. Wat verstaat UWV onder werken naast je uitkering?

Elk klusje dat je doet, betaald of onbetaald, valt voor UWV onder werk. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk, iemand bijles geven of iets repareren voor je buren. Alles wat je naast je uitkering bijverdient, valt voor UWV onder werk. Dat betekent dat je dit altijd moet doorgeven aan UWV. Of je werk of bijverdiensten van invloed zijn op je uitkering, verschilt per geval. UWV bekijkt alle gevallen afzonderlijk. Heb je een klusje gedaan of wat bijverdiend, geef dit dan door via het wijzigingsformulier op uwv.nl.

2. Wat als ik spullen verkoop via Marktplaats?

Als je spullen via internet verkoopt, hoef je dat alleen aan UWV door te geven als het gaat om bedrijfsmatige verkoop: dat wil zeggen als je echt gaat handelen in spullen. Heb je een uitkering en verkoop je wel eens je overbodige spullen via bijvoorbeeld Marktplaats? Dat is geen probleem. Het geld dat je ontvangt voor de verkoop van je eigen tweedehandsspullen geldt niet als inkomen. Het bedrag dat je met deze verkoop extra verdient naast je uitkering, hoef je dus niet te melden aan UWV en de Belastingdienst. Lees meer hierover op UWV Perspectief: Verkopen via internet doorgeven aan UWV

3. Hoe geef ik mijn bijverdiensten, vrijwilligerswerk en klusjes door aan UWV?

Je bijverdiensten, klusjes, vrijwilligerswerk en eventuele onkostenvergoedingen daarvoor kun je doorgeven aan UWV met het online formulier Wijzigingen doorgeven met een WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering. Je hebt hiervoor je DigiD nodig, zodat je kunt inloggen. Als je niet in Nederland woont, moet je gebruikmaken van het formulier Wijzigingen doorgeven - Buitenland. Geef je klusjes, werk en vergoedingen door binnen 1 week nadat dit bekend was of had kunnen zijn.

4. Ik wil een kamer in mijn huis verhuren. Ziet UWV de huur als inkomsten?

Als je als particulier een kamer verhuurt, beschouwt UWV dat in principe niet als inkomsten. Maar zodra je bedrijfsmatig gaat verhuren, verandert dat. De ontvangen huur kan dan door UWV worden beschouwd als ‘inkomsten als zelfstandige’. In dat geval wordt een deel van je inkomsten verrekend met je uitkering. Onder bedrijfsmatig verhuren verstaat UWV het actief op zoek gaan naar nieuwe huurders via websites als Airbnb, en ontbijt voor uw huurders verzorgen. In dat geval wordt een deel van je inkomsten verrekend met je uitkering.

5. Hoe zit het met vrijwilligerswerk en onkostenvergoeding?

Van UWV mag je vrijwilligerswerk doen, maar geef dit altijd door aan UWV. De maximale onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk is € 150 per maand en € 1.500 per jaar. Ook mag je niet meer dan € 4,50 per uur aan onkostenvergoeding ontvangen als je 23 jaar of ouder bent. Ben je jonger dan 23, dan mag je maximaal € 2,50 per uur krijgen. Deze bedragen zijn inclusief een eventuele reiskostenvergoeding. Als je niet meer dan € 150 per maand en € 1.500 per jaar ontvangt, heeft dit geen gevolgen voor je uitkering. Ontvang je meer, dan verrekent UWV de volledige vergoeding met je uitkering. Ontvang je een hogere onkostenvergoeding? Dan gaat UWV ervan uit dat je betaald werk doet en geen vrijwilligerswerk. Het bedrag dat je hebt ontvangen trekt UWV dan af van je uitkering.

6. Ik twijfel of ik iets moet doorgeven aan UWV of niet. Wat moet ik doen?

Als je niet zeker weet of je iets moet opgeven als (vrijwilligers)werk, klusje, inkomsten of niet, neem dan contact op met UWV.

Eigen bedrijf beginnen naast je uitkering

Als je een eigen bedrijf start, kun je zelf je werk inrichten en afstemmen op je eigen mogelijkheden. UWV kan je hierbij helpen. Bespreek allereerst je plannen met je arbeidsdeskundige. Die bekijkt samen met jou de mogelijkheden om te onderzoeken of een eigen bedrijf iets voor je is. Jullie maken afspraken over de stappen die je moet zetten om zelfstandig ondernemer te worden. 
UWV heeft ook een online training over zelfstandig ondernemerschap: Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering. Deze training is ook geschikt voor mensen met een WAO-, WIA- of Wajong-uitkering. Als je je bedrijf bent gestart, dan verrekent UWV de inkomsten uit je bedrijf met je uitkering. Maak je winst, dan kijkt UWV of je uitkering aangepast moet worden, om te voorkomen dat je achteraf veel geld moet terugbetalen. Als het nodig is, past UWV je uitkering aan. Als je besluit te stoppen met je bedrijf, kan het zijn dat UWV opnieuw moet beoordelen in hoeverre je niet meer kunt werken. 
Meer weten over een eigen bedrijf met een uitkering?

Voor meer informatie over een Eigen bedrijf met een arbeidsongeschiktheidsuitkering kun je terecht op uwv.nl.

Social Media en contact

Tasveld 10-6
8271 RW IJsselmuiden
038-4538600
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 2021 | Wajong Talenten | Alle rechten voorbehouden.