Nieuws

Laatste nieuws van Wajong Talenten

Vacature van de week

31 maart 2021

Hier vind je elke week een wisselende vacature, onze vacature van de week!

Het succesverhaal van Benjamin

09 maart 2021

Graag wil ik deze kans aangrijpen om mij nader aan jullie voor te stellen en mijn succes verhaal te delen, mijn naam is Benjamin van der Leij bijna 52 jaren jong. Geboren in St.Catharines, Canada, al op jonge leeftijd met mijn ouders teruggekeerd naar Nederland. Ik ben de jongste van 6 kinderen. Woon nu in Ter Apel samen met mijn maatje hond Azor.

Met een Wajong bijverdienen

23 september 2020

Ontvang je een uitkering, zoals een Wajong, WW of WIA, en wil je graag bijverdienen? Wat verstaat het UWV onder werk en bijverdienen en wat moet je doorgeven? Hieronder staan zes belangrijke vragen met antwoorden over bijverdienen naast je Wajong-uitkering of je WIA-, WAO- of WW-uitkering.

1. Wat verstaat het UWV onder bijverdienen naast je Wajong, WIA- of WW-uitkering?

Elk klusje dat je doet, betaald of onbetaald, valt voor het UWV onder werk. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk, iemand bijles geven of iets repareren voor je buren. Alles wat je naast je uitkering, zoals je Wajong-uitkering of WW-uitkering wilt bijverdienen met klusjes, valt voor het UWV dus onder werk. Dat betekent dat je dit altijd moet doorgeven aan het UWV. Of je werk of bijverdiensten van invloed zijn op je uitkering, verschilt per geval. Het UWV bekijkt alle gevallen afzonderlijk. Ga jij bijverdienen en heb je een WIA of andere uitkering? Geef dit dan door via het wijzigingsformulier op uwv.nl. Wil je graag bijverdienen met een Wajong-uitkering of WIA en moet je nog solliciteren? Wajong Talenten in IJsselmuiden, nabij Zwolle, biedt de mooiste vacatures aan!

2. Wat als ik spullen verkoop via Marktplaats?

Als je spullen via internet verkoopt, hoef je dat alleen aan het UWV door te geven als het gaat om bedrijfsmatige verkoop: dat wil zeggen als je echt gaat handelen in spullen. Heb je een Wajong-uitkering of WIA en verkoop je wel eens je overbodige spullen met bijvoorbeeld Marktplaats, zodat je kunt bijverdienen? Dat is geen probleem. Het geld dat je ontvangt voor de verkoop van je eigen tweedehandsspullen geldt niet als inkomen. Het bedrag dat je met deze verkoop extra verdient naast je WAO-uitkering hoef je dus niet te melden aan het UWV en de Belastingdienst. Lees meer hierover op UWV Perspectief: Verkopen via internet doorgeven aan het UWV.

3. Hoe geef ik door aan het UWV dat ik ga bijverdienen naast mijn WW-uitkering?

Je bijverdiensten, klusjes, vrijwilligerswerk naast je WAO en eventuele onkostenvergoedingen kun je doorgeven aan het UWV met het online formulier ‘Wijzigingen doorgeven’ met een WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering. Je hebt hiervoor je DigiD nodig, zodat je kunt inloggen. Als je niet in Nederland woont, moet je gebruikmaken van het formulier ‘Wijzigingen doorgeven – Buitenland’. Geef je klusjes, werk en vergoedingen door binnen één week nadat dit bekend was of had kunnen zijn.

  1. Ik wil een kamer in mijn huis verhuren. Ziet het UWV de huur als inkomsten?

Als je als particulier een kamer verhuurt, beschouwt het UWV dat in principe niet als inkomsten. Maar zodra je bedrijfsmatig gaat verhuren, verandert dat. De ontvangen huur kan dan door het UWV worden beschouwd als ‘inkomsten als zelfstandige’. In dat geval wordt een deel van je inkomsten verrekend met je uitkering. Onder bedrijfsmatig verhuren verstaat het UWV het actief op zoek gaan naar nieuwe huurders via websites als Airbnb, en ontbijt voor jouw huurders verzorgen. In dat geval wordt een deel van je wat je gaat bijverdienen verrekend met je Wajong-uitkering, WW of WIA.

 

5. Hoe zit het met vrijwilligerswerk en onkostenvergoeding?

Van het UWV mag je vrijwilligerswerk doen, maar geef dit altijd door aan het UWV. De maximale onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk is € 150,- per maand en € 1.500,- per jaar. Ook mag je niet meer dan € 4,50 per uur aan onkostenvergoeding ontvangen als je 23 jaar of ouder bent. Ben je jonger dan 23 jaar? Dan mag je maximaal € 2,50 per uur krijgen. Deze bedragen zijn inclusief een eventuele reiskostenvergoeding. Als je niet meer dan € 150,- per maand en € 1.500,- per jaar krijgt, heeft dit geen gevolgen voor je Wajong of WW-uitkering. Ontvang je meer? Dan verrekent het UWV de volledige vergoeding met je uitkering. Ontvang je een hogere onkostenvergoeding? Dan gaat het UWV ervan uit dat je betaald werk doet en geen vrijwilligerswerk. Het bedrag dat je gaat bijverdienen naast je WW-uitkering of WIA, trekt het UWV dan af van je maandbedrag.

6. Ik twijfel of ik iets moet doorgeven aan het UWV of niet. Wat moet ik doen?

Ga je bijverdienen met een klusje naast je WW-uitkering of met een Wajong-uitkering? Als je niet zeker weet of je iets moet opgeven als (vrijwilligers)werk, klusje, inkomsten of niet, neem dan contact op met het UWV.

Eigen bedrijf beginnen naast je uitkering

Als je een eigen bedrijf start, kun je zelf je werk inrichten en afstemmen op je eigen mogelijkheden. Het UWV kan je hierbij helpen. Bespreek allereerst je plannen met je jobcoach. Die bekijkt samen met jou de mogelijkheden om te onderzoeken of een eigen bedrijf iets voor je is. Jullie maken afspraken over de stappen die je moet zetten om zelfstandig ondernemer te worden.

Het UWV heeft ook een online training over zelfstandig ondernemerschap: Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering. Deze training is ook geschikt voor mensen met een WAO-, WIA- of Wajong-uitkering. Als je je bedrijf bent gestart, dan verrekent het UWV de inkomsten uit je bedrijf met je uitkering. Maak je winst? Dan kijkt het UWV of je uitkering aangepast moet worden, om te voorkomen dat je achteraf veel geld moet terugbetalen. Als het nodig is, past het UWV je WIA, WW-uitkering of Wajong-uitkering aan als je te veel gaat bijverdienen met je bedrijf naast je inkomen. Als je besluit te stoppen met je bedrijf, kan het zijn dat het UWV opnieuw moet beoordelen in hoeverre je niet meer kunt werken.

Wil je meer weten over een eigen bedrijf met een uitkering?

Voor meer informatie over een eigen bedrijf met een arbeidsongeschiktheidsuitkering kun je terecht op uwv.nl.

Begin nu met bijverdienen naast jouw uitkering

Wil jij wel graag gaan bijverdienen naast jouw WW-uitkering of met een Wajong-uitkering of WIA? Naar aanleiding van bovenstaande vragen kom je al een heel eind met regelen! Bekijk onze vacatures om jouw baan te vinden en neem contact met ons op bij vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op 0384538600. Solliciteren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 0636123674.

Leven van een laag inkomen of een uitkering?

23 september 2020

Komt je totale gezinsinkomen uit op bijstandsniveau of net erboven? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een aantal voorzieningen en regelingen. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden in jouw situatie. Of zoek contact met iemand die je erbij kan helpen. Hieronder volgt een opsomming van regelingen en voorzieningen voor mensen die rond moeten komen van een laag inkomen of uitkering.

Wajong Nieuws

Social Media en contact

Tasveld 10-6
8271 RW IJsselmuiden
038-4538600
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 2023 | Wajong Talenten | Alle rechten voorbehouden.